ΠΩΣ Η NESPRESSO ΜΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΦΕ;

Αλλάζοντας τη ζωή των καλλιεργητών καφέ της Κολομβίας, με ένα νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα άλλαξε τις ζωές τους.


Στην Aguadas της Κολομβίας, η οικογενειακή συζήτηση στρεφόταν στο μέλλον των νέων, οι οποίοι δεν ήθελα να συνεχίσουν την παράδοση της καλλιέργειας, λόγω της συνταξιοδοτικής ανασφάλειας. Άλλωστε, τότε μόλις το 7% έπαιρνε σύνταξη.

Θέλοντας, λοιπόν, να βοηθήσουμε πραγματικά την ποιότητα ζωής των καλλιεργητών, τους ρωτήσαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: μια σύνταξη που θα βοηθούσε να προστατευτούν οι καλλιέργειές τους, οι οικογένειες και το μέλλον τους.

wide_coffee-field
Aguadas, μια μικρή πόλη της Κολομβίας, γεμάτη χρώματα, στα βουνά των Άνδεων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης ξεκίνησε στο Caldas το 2014 σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας της Κολομβίας, τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Καφέ της Aguadas και τον Fairtrade International.

Λειτουργεί ως εξής: η κυβέρνηση της Κολομβίας δίνει το 20% του ποσού επένδυσης των καλλιεργητών και εμείς διαθέτουμε συνολικά περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα έως τώρα. Το πρόγραμμα δίνει στους καλλιεργητές τη δυνατότητα να αποταμιεύουν στο χρόνο που οι ίδιοι ορίζουν, το ποσό που επιθυμούν, ώστε να είναί σίγουρου πως θα έχουν εισόδημα για όλη τη ζωή τους. Σήμερα περισσότεροι από 1.100 έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα.

Fairtrade International Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ

Fairtrade International: Το Fair trade αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στο συμβατικό εμπόριο και βασίζεται σε μια συνεργασία μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, επιχειρήσεων και καταναλωτών. Το διεθνές σύστημα Fairtrade – που απαρτίζεται από την Fairtrade International και τους οργανισμούς μέλη της – αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο και πλέον αναγνωρισμένο σύστημα fair trade παγκοσμίως.

Οι καλλιεργητές μπορούν να αποταμιεύουν όσο συχνά θέλουν το ποσό που ευθυμούν, εξασφαλίζοντας ότι θα έχουν εισόδημα για όλη τη ζωή τους.

“Η εγγύηση για την ευημερία των ηλικιωμένων είναι μέρος του κοινωνικού μετασχηματισμού, που η κυβέρνηση αυτή προωθεί και ενισχύεται με την στήριξη του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας της Κολομβίας, Rafael Pardo όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία με τη Nespresso, καθώς θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει με τους καλλιεργητές στην Aguadas τα τελευταία δέκα χρόνια.”

AAA Sustainable Quality™ Program

Το 2003, το Πρόγραμμα Nespresso AAA Sustainable Quality™ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Rainforest Alliance. Ο στόχος του ήταν διττός: αφενός να εξασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε καφέ υψίστης ποιότητας και αφετέρου στηρίζοντας την αειφόρο διαβίωση για τους καλλιεργητές και τις κοινότητές τους, κάνοντας το καλύτερο δυνατό και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σηματοδοτεί την επέκταση του Προγράμματος Διατηρήσιμης Ποιότητας AAA, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Rainforest Alliance και ξεκίνησε το 2003. Ως μέρος αυτής της νέας έμφασης στην ευημερία των καλλιεργητών, δημιουργήσαμε επίσης μια ειδική πρωτοβουλία που ονομάζεται Πρόγραμμα AAA για το Μέλλον των Καλλιεργητών, το οποίο περιλαμβάνει το σχέδιο συνταξιοδότησης των καλλιεργητών.

Rainforest Alliance Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ

Το Rainforest Alliance είναι ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο ανθρώπων που στοχεύουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση βιώσιμων μέσων διαβίωσης.
καλλιεργητές καφέ
Καλλιεργητές στο Caldas, που συμμετέχουν στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Ο Delio Gonzalez είναι ένας απο τους καλλιεργητές του Προγράμματος ΑΑΑ: “Μας δίνει την ελπίδα ότι, θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην ηλικία συνταξιοδότησής μας. Θα μπορούμε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τα γηρατειά μας με γαλήνη”, ανέφερε.

Μας δίνει την ελπίδα, ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην ηλικία συνταξιοδότησής μας. Θα μπορούμε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τα γηρατειά μας με γαλήνη.

Και άλλοι επίσης, βλέπουν ένα πιο λαμπρό μέλλον για τον κλάδο του Καφέ στην Κολομβία, από την έναρξη του προγράμματος συνταξιοδότησης.

“Η ελπίδα μας είναι, ότι αυτό θα βοηθήσει επίσης τη νεότερη γενιά να δει την καλλιέργεια καφέ ως βιώσιμη καριέρα, διατηρώντας έτσι αυτό το ουσιώδες σκέλος της κολομβιανής οικονομίας και κληρονομιάς,” ανέφερε η Harriet Lamb, πρώην CEO του Fairtrade International.

Back To Top