ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΦΕ: ΔΥΟ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥΣ

Γνωρίζοντας τη δουλειά του γεωπόνου του προγράμματος ΑΑΑ, Fernando Segura, στο Central Valley της Κόστα Ρίκα.


Ο Fernando Segura είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη μέρα του! Έχει στο μυαλό του τις ρίζες καφέ που βοήθησε πρόσφατα να φυτευτούν και το ποτάμι που κυλά ορμητικό και θορυβώδες. Η φύση είναι ο συνέταιρός του και η συνεργασία με τους καλλιεργητές καφέ το πάθος του. Φτάνει σιγά σιγά στη φάρμα του Luis Emilio.

Η φύση είναι ο συνέταιρός του και η συνεργασία με τους καλλιεργητές καφέ το πάθος του.

Ο Fernando Segura είναι ένας από τους 400 γεωπόνους που συνεργάζονται με τη Nespresso και απασχολούνται σε φάρμες καφέ σε όλο τον κόσμο. Το επάγγελμά του τον καθιστά ειδικό στη διαχείριση του εδάφους και στην παραγωγή. Το Central Valley της Κόστα Ρίκα, όπου βρίσκεται, έχει πλούσια βλάστηση και γόνιμο έδαφος, κάνοντας τη δουλειά του εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Καθώς φτάνει στη φάρμα καφέ του Luis, αναπολεί τις στιγμές που έχει περάσει, προσπαθώντας να βρει βιώσιμες λύσεις ώστε η γη αυτή να ανθίσει. Δεν ήταν εύκολο. Δυσκολίες και αντιξοότητες υπήρξαν πολλές. Μέσω όμως του προγράμματος AAA Sustainable Quality™ της Nespresso, έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και την υποστήριξη που χρειάζεται σε κάθε του βήμα, τις οποίες με τη σειρά του μπόρεσε να μεταδώσει σε αγρότες όπως ο Luis Emilio.

wide_luis-fernando
Ο Fernando (δεξιά), γεωπόνος του προγράμματος ΑΑΑ, είναι πλέον φίλος και έμπιστος σύμβουλος του Luis (αριστερά). Μαζί δημιούργησαν μια φάρμα που αποδεικνύει τη σημασία της βιώσιμης ενέργειας, εμπνέοντας κι άλλους αγρότες να εφαρμόσουν παρόμοιες βιώσιμες πρακτικές.

Ο Fernando (δεξιά), γεωπόνος του προγράμματος ΑΑΑ, είναι πλέον φίλος και έμπιστος σύμβουλος του Luis (αριστερά). Μαζί δημιούργησαν μια φάρμα που αποδεικνύει τη σημασία της βιώσιμης ενέργειας, εμπνέοντας κι άλλους αγρότες να εφαρμόσουν παρόμοιες βιώσιμες πρακτικές. Σήμερα είναι η μέρα που ο Fernando με τον Luis θα κάνουν μια βόλτα σε όλη τη φάρμα. Θα ελέγξει τα δέντρα γκουάβα που φύτεψαν πρόσφατα. O Luis τον υποδέχεται με ένα μεγάλο χαμόγελο, όπως πάντα.

Η φάρμα του Luis είναι πραγματικά πανέμορφη. Είναι η απόδειξη της φυσικής αρμονίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Τα δέντρα αυτά είναι το κλειδί για μια βιώσιμη φάρμα καφέ, καθώς προστατεύουν τις καλλιέργειες από τον άνεμο και τον δυνατό ήλιο. Τα πεσμένα φύλλα θα γίνουν φυσικό λίπασμα κι όσο μεγαλώνουν τα δέντρα, τα πουλιά θα χτίζουν σε αυτά τις φωλιές τους και θα τρέφονται με τα έντομα που, σε άλλες συνθήκες, θα ήταν επιζήμια για τα φυτά. Είναι η επιτομή της κυκλικής, βιώσιμης και ισορροπημένης γεωργίας.

αγρότης καφέ
Η φάρμα του Luis είναι η απόδειξη της φυσικής αρμονίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Μαζί με τον Fernando, δημιούργησαν μια βιώσιμη φάρμα καφέ, φροντίζοντας το οικοσύστημα της περιοχής.

Η στενή συνεργασία τους έχει πράγματι μεταμορφώσει τη φάρμα. Ακόμη κι αν η παραγωγικότητα της φάρμας είναι διπλάσια σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, o Fernando γνωρίζει καλά ότι η φύση αλλάζει συνεχώς και, για να διαφυλάξουν την επιτυχία αυτής της φάρμας με βιώσιμο τρόπο, θα πρέπει να φροντίζουν το οικοσύστημα της περιοχής.

Ο Fernando γνωρίζει καλά ότι η φύση αλλάζει συνεχώς και, για να διαφυλάξουν την επιτυχία αυτής της φάρμας με βιώσιμο τρόπο, θα πρέπει να φροντίζουν το οικοσύστημα της περιοχής.

Η μέρα συνεχίζει με τους δύο συνεργάτες να επιλέγουν τα φυτά που χρειάζονται κλάδεμα προκειμένου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η παραγωγή των κόκκων καφέ και να διαφυλαχθεί η υγεία των δέντρων. Σειρά έχει το πλάνο μισθοδοσίας των απασχολούμενων στη φάρμα του Luis. Ο Fernando έχει μαζί του μια επιχειρηματική πρόταση που εξασφαλίζει καλά ημερομίσθια και, κατά συνέπεια, διασφαλίζει ότι η επένδυση στην εκπαίδευση αξίζει τον κόπο.

Ήρθε η ώρα για ένα φλιτζάνι καφέ με θέα τα τέλεια στοιχισμένα καφεόδεντρα. Πίνουν μια γουλιά και διακρίνεις στα πρόσωπά τους ότι τελικά η σκληρή δουλειά αξίζει. Το γεύονται και στο φλιτζάνι τους…

Ανακαλύψτε περισσότερα για τους γεωπόνους του προγράμματος ΑΑΑ εδώ και μάθετε, μεταξύ άλλων, πώς οι γυναίκες αλλάζουν το τοπίο του εργατικού δυναμικού και φέρνουν την ισότητα για τις επόμενες γενιές.

Back To Top