ΠΩΣ Ο ΚΑΦΕΣ ΑΠΟ ΙΔΕΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ NESPRESSO

Την ώρα που τοποθετείτε την κάψουλα Nespresso στη μηχανή σας, αναλογιστείτε για λίγο πόσες ιστορίες έχουν συμβάλει στη δημιουργία αυτού του τέλειου φλιτζανιού καφέ που ετοιμάζεστε να απολαύσετε!

Ακολουθήστε μας σε αυτό το σύντομο φανταστικό ταξίδι του καφέ.

Η ιστορία του φλιτζανιού σας ξεκινά πριν ακόμα φυτευτεί ο σπόρος.

Ξεκινάει με τους καλλιεργητές και τους γεωπόνους, τη γη που φροντίζουν και τις γενιές που προηγήθηκαν και από τις οποίες έμαθαν την παράδοση της καλλιέργειας καφέ.

wide_farmers1

Ξεχωριστή φωτογραφία του Iswandi (αριστερά) και της Alba Maria (δεξιά) που συλλέγουν κεράσια

(Αριστερά) Ο Iswandi είναι ένας από τους 1.800 καλλιεργητές καφέ της Ινδονησίας. (Δεξιά) Η Alba Maria, επίσης καλλιεργήτρια καφέ. Και οι δύο, μπορούν πλέον να μεταδώσουν τις παραδόσεις στα παιδιά τους χωρίς άγχος, γνωρίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλιση ενός ποιοτικού μέλλοντος.

Η ιστορία μας αρχίζει με το ευγενικό χαμόγελο του Iswandi, ενός Ινδονήσιου καλλιεργητή καφέ που βρήκε την αίσθηση της κοινότητας και της αλληλεγγύης στον νέο συνεταιρισμό καφέ της επαρχίας Άτσε με τη βοήθεια της Nespresso, της Fairtrade και της εταιρείας εμπορίας καφέ Olam. Είναι ένας από τους 1.800 και πλέον καλλιεργητές της περιοχής που έχουν δει τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην περιοχή τους να βελτιώνονται και έχει κατορθώσει να βελτιώσει την παραγωγικότητα της φάρμας του και να σταθεροποιήσει την ποιότητα της παραγωγής του.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην ορεινή επαρχία Κάλντας της Κολομβίας, όπου η Alba Maria κάποτε σκεφτόταν να εγκαταλείψει τα 7.200 καφεόδεντρα της εξαιτίας της αβεβαιότητας για το μέλλον της καλλιέργειας καφέ. Κάπως έτσι μπήκε στη ζωή της το πιλοτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα της Nespresso και της Blue Marble. Με την εγγραφή της σε αυτό, δεν χρειάζεται πια να αναρωτιέται για το μέλλον.

Είναι πλέον έτοιμη να τα δώσει όλα για τη γη της και να διαφυλάξει τις καλλιέργειες για τις επόμενες γενιές.

Ο Tafadzwa Nyakuchena, γεωπόνος του προγράμματος ΑΑΑ από τη Ζιμπάμπουε, έχει συμβάλει θεαματικά στην ανάπτυξη της κοινότητάς του, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές σε συνεργασία με τους καλλιεργητές καφέ της περιοχής του.

Η συνεργασία του γεωπόνου Tafadzwa Nyakuchena με το πρόγραμμα AAA Sustainable Quality™ της Nespresso, τον βοήθησε να παρέχει επιτόπου συμβουλές στις φάρμες καφέ της περιοχής του. Προσφέρει πρακτική και εξαιρετικά αναγκαία υποστήριξη σε σημαντικά θέματα, όπως η προετοιμασία του εδάφους για τη φύτευση, το κλάδεμα των ανεπιθύμητων κλαδιών και ο έλεγχος για ζιζάνια και ασθένειες. Δύο χρόνια αργότερα τα οφέλη είναι φανερά: τα παραπάνω έσοδα από την καλλιέργεια καφέ έχουν βοηθήσει την εκπαίδευση, την περίθαλψη αλλά και γενικότερα την οικονομική ανάταση. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως κάθε φλιτζάνι καφέ έχει να πει μια δική του ιστορία. Ευχόμαστε πως όταν αποφασίζετε να βάλετε μια κάψουλα καφέ στη μηχανή, αισθάνεστε κι εσείς μαζί μας αυτό το ταξίδι. Κάθε ιστορία είναι όπως ένα φλιτζάνι καφέ: κρύβει ατελείωτες δυνατότητες για κάθε κοινότητα.

Κι αυτή είναι μια ιστορία που θέλουμε να αφηγηθούμε.

farmers
Ο Tafadzwa Nyakuchena, γεωπόνος του προγράμματος ΑΑΑ από τη Ζιμπάμπουε, έχει συμβάλει θεαματικά στην ανάπτυξη της κοινότητάς του, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές σε συνεργασία με τους καλλιεργητές καφέ της περιοχής του.
Back To Top