ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

background dark

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

power icon

Καλλιεργήστε την ανθεκτικότητά σας στο σπίτι και στην εργασία

icon lamp and puzzle

Δημιουργήστε στην εργασία σας ομάδες με ανθεκτικότητα

icon office

Δημιουργήστε έναν εργασιακό χώρο που προωθεί την ανθεκτικότητα

Συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις δύσκολες που απαιτούν ειδική διαχείριση, στη προσωπική, αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή. Προφανώς, θα θέλαμε να μην προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις, δυστυχώς όμως κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Πώς, λοιπόν, βλέπουμε κάποιους ανθρώπους να χειρίζονται τέτοια θέματα με σχετική ευκολία, ενώ άλλους να επηρεάζονται βαθιά;


Η απάντηση βρίσκεται στην ανθεκτικότητα.


Τα 5 βασικά στοιχεία της ανθεκτικότητας είναι η ενέργεια, η εστίαση στο μέλλον, η εσωτερική δυναμική, ο ευέλικτος τρόπος σκέψης και οι ισχυροί δεσμοί.


Για να σας βοηθήσουμε να αξιολογήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά σε εσάς και στην ομάδα σας, φτιάξαμε ένα απλό κουίζ και έναν εύκολο οδηγό με κάποιες συμβουλές, για να αναγνωρίσετε, να καλλιεργήσετε και να μετρήσετε
την ανθεκτικότητα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ
ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ανθεκτικότητα δεν αφορά μόνο την ικανότητα να ανακάμψει κανείς μετά από δυσκολίες που δοκιμάζουν τη φυσική αντοχή, αλλά και το ψυχικό σθένος. ‘Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου
κόσμου είναι η διατήρηση της καλής υγείας. Το στρες, η κατάθλιψη, το άγχος, οι κρίσεις πανικού είναι οι συνέπειες πλήθους γεγονότων στη ζωή μας που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία και γι’ αυτό
είναι σημαντικό να έχουμε την ανθεκτικότητα να τα ξεπεράσουμε.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ικανότητά μας να εργαστούμε με τρόπο αποτελεσματικό και λειτουργικό. ‘Οταν προκύπτουν ζητήματα
υγείας, μπορεί να παρατηρηθεί δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία διαχείρισης της πίεσης στην εργασία, ενώ η επικοινωνία με τους άλλους αποτελεί καθημερινή πρόκληση.
Να, λοιπόν, κάποιες συμβουλές, για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία και την ανθεκτικότητά σας…

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1:

ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Δημιουργήστε μια λίστα με τα δυνατά σας σημεία και τα επιτεύγματά σας, καθώς σύμφωνα με έρευνες η αυτοεκτίμηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του στρες και στην ανάκαμψη από δύσκολα γεγονότα. Δοκιμάστε να σημειώνετε κάθε μέρα ένα πράγμα για το οποίο είστε περήφανοι. Μπορεί να είναι κάτι που αφορά την προσωπική ή την επαγγελματική σας ζωή, κάτι που συνέβη πρόσφατα ή κάτι από το παρελθόν. ‘Οταν δεν έχετε καλή διάθεση, μπορείτε να διαβάζετε αυτά που έχετε σημειώσει ως υπενθύμιση όσων έχετε πετύχει.

machine momento coffee and milk, office
icon 1,2,3

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2:

ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΜΕ
ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

Σύμφωνα με το Harvard Business School, για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε καλύτερα στην αλλαγή, πρέπει να θυμάστε πάντοτε αυτό που έχει σημασία για εσάς, να διαχωρίζετε τα συναισθήματά σας, τους φόβους και τις απογοητεύσεις σας από το πρόβλημα που καλείστε να διαχειριστείτε και αναζητήστε πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματα. Κάθε φορά που αρχίζετε να νιώθετε στρες, αναρωτηθείτε πότε εμφανίζεται το στρες, με ποιον στόχο σχετίζεται. Το στρες μπορεί να λειτουργεί και θετικά, αρκεί να το αντιμετωπίσετε με αυτόν τον τρόπο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 3:

ΧΤΙΣΤΕ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Φροντίστε να βρίσκετε κάθε μέρα χρόνο, για να επικοινωνείτε με αγαπημένους σας ανθρώπους, καθώς η οικογένεια, οι φίλοι και συνάδελφοί σας μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την κοινωνική και συναισθηματική στήριξη που χρειάζεστε, για να ανακάμψετε από αναποδιές ή απογοητεύσεις. Αν δεν είναι εφικτό κάθε μέρα, προσπαθήστε να επικοινωνείτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με κάποιον δικό σας άνθρωπο.

women laughing

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 4:

ΕΞΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ
ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Αν δεν καταφέρνετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, δεν θα μπορείτε να σκέφτεστε καθαρά. Για να ξεπεράσετε μια τέτοια κατάσταση, φροντίστε να εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε την εσωτερική σας δύναμη, ώστε να ξεπερνάτε πιο εύκολα τις δοκιμασίες, τις δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις. Ξεκινήστε με ένα λεπτό διαλογισμού. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αν νιώσετε ότι ο νους σας περιπλανιέται (και μάλλον αυτό θα συμβαίνει), επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 5:

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ
ΚΑΛΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Αν κοιμάστε καλά το βράδυ, θα μπορείτε, ίσως, να αντιδράτε διαφορετικά στο στρες. Και φυσικά, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος ενισχύει τις επιδόσεις σας στην εργασία.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να διατηρείτε μια σταθερότητα στις ώρες που κοιμάστε, να αποφορτίζεστε από την ένταση είτε με χαλαρωτικές ασκήσεις είτε με κάποιο βιβλίο ή απλώς αφήστε στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές για καμιά
ώρα πριν πάτε για ύπνο.

waiters with tablet

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

‘Οπως η προσωπική σας, έτσι και η ανθεκτικότητα της ομάδας είναι η ικανότητα μιας ομάδας ανθρώπων να ανταποκρίνεται στην αλλαγή και σε οτιδήποτε διαταράσσει μια παγιωμένη κατάσταση με τρόπο ευέλικτο και καινοτόμο. Αν δεν είστε σίγουροι, ότι οι ομάδες σας έχουν την ικανότητα να ξεπερνούν τις προκλήσεις, έχετε υπόψη σας αυτούς τους παράγοντες που είναι ενδεικτικοί χαμηλής ανθεκτικότητας. Μήπως υπάρχουν υψηλά ποσοστά ασθένειας στους υπαλλήλους; Παρατηρείτε αυξανόμενα περιστατικά συγκρούσεων; Πώς βλέπετε τον σχεδιασμό για το μέλλον; Οι υπάλληλοι σκέφτονται προνοητικά και παίρνουν πρωτοβουλίες; Το ηθικό και η παραγωγικότητα είναι χαμηλά; Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις ενδείξεις, τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε να επικοινωνείτε πιο ενεργά με την ομάδα σας και να δουλέψετε μαζί τους, ώστε να βελτιώσετε την κατάσταση.

Η ανθεκτικότητα της ομάδας είναι τόσο κρίσιμος παράγοντας για κάθε επιχείρηση που θα χρειαστείτε μια μεθοδολογία και ιδιαίτερη προσέγγιση, για να βελτιώσετε τις ικανότητές σας. Το σύστημα λέγεται «οι 7 πυλώνες της ανθεκτικότητας της ομάδας» και εδώ σας δίνουμε μια απλή μορφή, για να ξεκινήσετε να εργάζεστε άμεσα…

background black
icon connectivity

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Φροντίστε η ομάδα σας
να αποκτήσει κοινή ταυτότητα, σκοπό και
αξίες, ώστε να είναι ενωμένη.

icon pen and tool

ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Φροντίστε η ομάδα σας να έχει τις κατάλληλες δεξιότητες μέσω εκπαίδευσης και υποστήριξης, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σε περιόδους με πολλή δουλειά, όπου το επίπεδο στρες είναι υψηλό.

icon hands

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας σας να γνωριστούν μεταξύ τους και να χτίσουν δυνατές σχέσεις.

climbing icon

ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ

Ενώστε την ομάδα σας σε μια κοινή αποστολή και φροντίστε να συμπεριφέρονται με σεβασμό και πίστη στους συναδέλφους.

icon hands

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώνετε τους υπαλλήλους σας για όλα τα θέματα, να ενθαρρύνετε την παραγωγική αμφισβήτηση, την κριτική σκέψη και τον διάλογο.

icon

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Φροντίστε το προσωπικό και οι ομάδες σας να ενεργούν συγχρονισμένα και οι στόχοι να είναι κοινοί σε ολόκληρο τον οργανισμό.

icon hand with flower

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Αποδείξτε το ενδιαφέρον σας δίνοντας ευκαιρίες στους υπαλλήλους να εκφράσουν ο ένας στον άλλον την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή τους.

call center

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ
ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ
ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σας μιλήσαμε, λοιπόν, για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αναπτύξετε τη δική σας ανθεκτικότητα, ως άτομο, και να περάσετε αυτά τα χαρακτηριστικά
και στην ομάδα σας.
Πώς, όμως, θα καταφέρετε να διατηρήσετε αυτήν την ανθεκτικότητα σε αυτόν τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο; Θα το καταφέρετε, αν βρίσκεστε στο σωστό περιβάλλον. Παρόλο που ο χώρος εργασίας ίσως να μην επιδρά άμεσα θετικά στην ανθεκτικότητα, ωστόσο, μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την ευτυχία μας.

man with coffee cup
coffee cup icon

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ
ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Δεδομένου, ότι πολλοί εργαζόμενοι τείνουν προς πραγματική εξουθένωση, έχουν σχεδιαστεί κάποιες εργασιακές τεχνικές που αναμένεται να γίνουν κοινός τόπος στο μέλλον. Μία από αυτές είναι η εργασία σε χαμηλή ταχύτητα. Πρόκειται για μια προσέγγιση που ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να «κόψουν ταχύτητα», να διακόψουν για λίγο την εργασία τους και να κάνουν παρέα με συναδέλφους τους.

background dark
icon seed

ΒΙΟΦΙΛΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η χρήση φυσικών στοιχείων στον χώρο εργασίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων διανοητικής κόπωσης των υπαλλήλων. Γι’ αυτό, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε στη διακόσμηση του χώρου εργασίας ζωηρά χρώματα, φυτά και υλικά, όπως ξύλο και πέτρα.

icon bar
woman with laptop
icon target

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι εργαζόμενοι που μετακινούνται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και σπάνια εμφανίζονται στο γραφείο, αξίζουν και αυτοί το ενδιαφέρον σας. Ξεκινήστε με τακτικές τηλεδιασκέψεις και με ενημερωτικές τηλε-συναντήσεις, ώστε να γνωρίζουν πάντοτε ό, τι αφορά τη δουλειά. Φροντίστε να τους συμπεριλαμβάνετε σε συσκέψεις σχεδιασμού και σε συζητήσεις (ειδικά σε δημιουργικές εργασίες). Και κυρίως, μην παραλείπετε να τονίζετε πόσο σημαντικό είναι να κάνουν διαλείμματα και να εφαρμόζουν την προσέγγιση της χαμηλής ταχύτητας στην εργασία τους.

ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ
ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Η ανθεκτικότητα και η ικανότητά σας να ανακάμπτετε βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνου εργασιακής εξουθένωσης και τα τακτικά διαλείμματα κατά την εργασία. ‘Αλλοι παράγοντες είναι οι ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των εργαζόμενων και οι στιγμές αποφόρτισης που πρέπει να μοιράζονται με τους συναδέλφους τους.

Στη Nespresso© Professional κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία αυτή και γι’ αυτόν το λόγο εργαστήκαμε με προσήλωση για τη δημιουργία του τέλειου καφέ. Είτε έχετε μια δύσκολη επαγγελματική συζήτηση είτε θέλετε να συνεργαστείτε σε μια συγκεκριμένη εργασία, κάντε όλους τους παρευρισκόμενους να νιώσουν πιο άνετα καθώς μοιράζονται μια υπέροχη εμπειρία καφέ.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επαγγελματικές λύσεις που προσφέρουμε, επικοινωνήστε μαζί μας στο

210 67 11 007

Εστιατόριο

Θα θέλατε να εξασφαλίσετε μια υπέροχη ατμόσφαιρα στον εργασιακό σας χώρο και να προσφέρετε στους συνεργάτες και τους καλεσμένους σας απολαυστικές εμπειρίες καφέ;

Επικοινωνήστε τώρα